2 Aralık 2015 Çarşamba

Moody's kredi notu gözden geçirmesine ilişkin değerlendirmem

Moody’s Türkiye’yi Baa3 notu ile yatırım yapılabilir ülke kategorisinde değerlendirmeye Mayıs 2013 itibarı ile başlamıştı. Not görünümünde son değişiklik ise 11 Nisan 2014’de görünümün negatife çekilmesi ile yaşanmıştı. Bu tarihten beri ise Moody’s önceden ilan edilmiş gözden geçirme tarihlerini pas geçti ancak farklı zamanlarda ülke ekonomisine ilişkin değerlendirmeler de bulundu. En son değerlendirme ise, Kasım ayında İstanbul’da gerçekleşen Moody’s yıllık Türkiye konferansında yapılmıştı. Bu toplantıda, Moody’s Türkiye Analisti Alpona Banerji, Türkiye’de uzun vadede uygulanacak mali politikaları takip edeceklerini, yeni dönemde kurumların başına gelecek isimlerden ziyade uygulanan politikaların büyüme ve dış kırılganlıklara nasıl yansıdığına bakacaklarını söylemişti. 

Not görünümünün 18 ayı aşkın bir süredir negatifte tutulması, genel algının kredi derecelendirme kuruluşlarının görünümde bir değişiklik sonrası 12 ila 18 ay içinde ya not indirimine giderek ya da görünümü “istikrarlı” ya çekerek süreci sonlandıracakları şeklinde olması nedeni ile, söz konusu rating kurumununun kararını diğer iki kuruma göre ön plana çıkarmış durumda. Ancak Türkiye Konferans’ında, yabancı yatırımcının güveninin en azaldığı ve en kırılgan ülkeler arasında gelen Türkiye’nin kredi notuna ilişkin olarak Banerji, negatif görünümlerin değişimi konusunda belirli bir süre şartı olmadığını ama kredi notunu aşağı çekecek şeylerin başında mali hedeflerde bir sapma olması ve piyasalarda özellikle dış finans konusunda anlık şoklara karşı verilecek yanıtların geleceğini ifade etmişti.

Bu bağlamda, söz konusu kritik alanlarda Kasım başından bu yana daha fazla kötüleşme gözlenmediğinden, Cuma günkü gözden geçirmede yatırım yapılabilir ülke notunu kaybetme yönünde bir karar beklemiyoruz. Hatta ciddi bir ihtimal, Moody’s bir miktar daha zaman kazanmak amacı ile bu gözden geçirmeyi de pas geçebilir. Ancak süreci daha fazla uzatmamak zorunluluğu hissederse de, not görünümünü “istikrarlı” ya yükseltme ihtimali olumlu bir sürpriz olarak karşımıza çıkabilir.


Son olarak ise, Moody’s gözden geçirmeyi pas geçmez ve bir değerlendirme yayınlarsa burada Rusya geriliminin özellikle ödemeler dengesi üzerindeki olası etkilerine değinmesi beklenebilir. İşte bu risk nedeniyle de, yukarıda bahsettiğimiz olumlu sürpriz ihtimali çok düşük görünmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder