25 Kasım 2015 Çarşamba

Yeni Kabinede Ekonomi ile Yakından İlgili Bakanlıklara Yapılan Atamalara İlişkin Değerlendirmemiz

llk olarak, Sn.Ali Babacan gibi AKP tarafından kurulan tüm kabinelerde görev yapmış, deneyimli ve başarılı, yerli-yabancı yatırımcı nezdinde kredibilitesi yüksek bir kimliğin kabinede yer bulmamasının üzücü ve şaşırtıcı olduğunu düşünüyorum. Bu aynı zamanda, söz konusu Başbakan Yardımcılığı pozisyonlarına doğrudan bağlı kilit kurumlar (Hazine-TCMB-BDDK-SPK v.b) yönetimleri açısından da bir belirsizlik yaratmakta. Buradaki tek teselli ise, büyük olasılıkla söz konusu pozisyonun,  Maliye Bakanı olarak görev yaptığı dönemde benzer ekonomi yönetimi yaklaşımına, benzer hassasiyetlere (bağımsız kurumlara yaklaşım) sahip olduğunu gösteren Sn.Mehmet Şimşek tarafından dolduracak olmasıdır. Ancak, ekonomi yönetimi koordinasyonunun eski uygulamaya benzer bir şekilde sağlanıp sağlanmayacağı henüz kesin değilken, ya da bu fonksiyonun Başbakan tarafından yerine getirilebileceği gibi haberler gündemdeyken, bu tür bir belirsizlik de net bir değerlendirme yapmayı şimdilik engellemektedir. Ayrıca, en sağlıklı değerlendirme, isimlerin ilan edilmesinden çok, ilan edilen yapısal reformların hızla yürürlüğe konması gibi bir önemli test aşamasından nasıl geçileceğine bağlı olarak yapılmalıdır, diye düşünüyorum.

Ekonomi ile doğrudan ilgili diğer bakanlıklara da bilinen ve deneyimli isimlerin atandığı söylenebilir;

Başbakan Yardımcılığı’na terfi eden ve önceki hükümette Ulaştırma Bakanlığı görevini yürütmüş olan Sn.Lütfi Elvan, DPT geçmişi ve siyasi deneyimi ile muhtemelen yatırımlardan sorumlu olacak pozisyon için uygun bir seçim gibi duruyor.

Maliye Bakanlığına getirilen Naci Ağbal ise zaten üst düzey ve deneyimli bir Maliye bürokratı olarak bilinmekte. Ayrıca son 6 yılda Sn.Şimşek’in müşteşarlığı görevini yürütmüştü. Dolayısı ile, iyi bir uyumdan bahsedilebilir.

Cevdet Yılmaz ise, her ne kadar seçim hükümetinde Başbakan Yardımcılığı görevinde bulunmuş olsa da, yeni kabinede eski görevi olan Kalkınma Bakanlığı’na atanmış durumda. Kendisi de DPT kökenli ve son yıllardaki hükümet performansından olumlu olarak söz edilebilir.


Son olarak ise, Sn.Zeybekçi yerine Ekonomi Bakanlığı’na atanan Sn.Mustafa Elitaş ağırlıklı olarak bu görevde Dış Ticaret konularına bakacaktır. Ancak, önceki Bakan gibi ekonomi ile yakın ilgili bir geçmişi görünmemektedir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder