24 Kasım 2015 Salı

Kasım Ayı İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı ve Reel Kesim Güven Endeksi Gerçekleşmelerine İlişkin Değerlendirmemiz

n Kasım ayında imalat sanayi kapasite kullanım oranı (KKO) %75.9 ile önceki aya göre 0.4 puan artarken, geçen yılın aynı ayının ise 1.4 puan üzerinde gerçekleşti. Söz konusu veride büyük ölçüde mevsimsellik etkisinin gözlendiği bilinmektedir. Genellikle, yılın ilk çeyreği yılın en düşük seviyelerini temsil ederken, ikinci çeyrekten itibaren oranlar kademeli bir yükseliş eğilimine girmekte ve Temmuz ayı ile başlayan üçüncü çeyrek yılın en güçlü dönemi olmaktadır. Ancak kapasite kullanımındaki artışın mevsimselliğin ima ettiğinden daha güçlü olduğunu belirtelim. Bir ek bilgi olarak da, önceki 8 yıl Kasım ayları ortalamasının %74.9 olduğunu da iletelim. Ana alt gruplardaki gerçekleşme ise; Ara Malları (%76.5), Yatırım Malları (%77.7) ve Tüketim Malları (%73.8) şeklinde oluşurken, önceki aya göre düşen tek ana grup tüketim malları oldu. Öte yandan, bu gerçekleşme sonrası, yılın son çeyreği ilk iki ayı ortalaması %75.7 ile, üçüncü çeyrek ortalamasının (%75.5) hafif üzerinde ve ikinci çeyrek ortalamasının (%74.7) belirgin üzerinde devam edildiği görülürken, bu değer %74.7 seviyesindeki geçen yılın son çeyrek ortalamasının da üzerinde bulunuyor.

n Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış KKO, Kasım ayında önceki ayın sert düşüşünün bir kısmını geri aldı. Kasım ayında önceki aya göre 0.4 puan artışla %75.1 seviyesinde gerçekleşen arındırılmış KKO, geçen yılın aynı ayının (%73.9) ise çok üzerinde oluştu. Aralık 2013’de %75.9 ile Kasım 2011’den bu yana geçen dönemin en yüksek kapasite kullanımına ulaşılmış, sonrasında ise düşüş eğilimi Mart 2015’de %73.9’a ulaşıncaya kadar hakim olmuştu. İkinci çeyrekte gözlenen toparlanma ile ortalama kapasite kullanımı %74.7 seviyesinde oluşurken, üçüncü çeyrekte ise ortalama kullanımın %75 düzeyine çıktığı gözlenmişti. Son çeyrek ortalaması ise şu an için %74.9 düzeyinde. 

n Merkez Bankası Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) ise Eylül ayında gördüğü son üç yılın dibinden beri yükseliş eğiliminde. Kasım ayında önceki aya göre 4.7 puanlık artışla 105.2 seviyesine çıksa da, halen bu yılın ikinci çeyreğindeki yüksek seviyelerinin uzağında kalırken, buna karşılık bu yıl ilk kez geçen yılın aynı ayının değerlerinin üzerinde gerçekleşmeyi başardı. İkinci çeyrek ortalaması (107.3) ve üçüncü çeyrek ortalaması (102.7) geçen yıl aynı çeyrek ortalamalarının belirgin altında kalmıştı. Kasım sonucuna ragmen, son çeyreğin ilk iki ayı ortalamasında da bu eğilim değişmedi.     

n Ana eğilim açısından daha önemli olan, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış RKGE de Kasım ayında sert artış gösterdi. Kasım seviyesi 110.3 ile önceki ayın 6.6 puan üzerinde gerçekleşirken, Ekim 2013’den beri en yüksek seviyesine çıktı. Geçen yıl son çeyrek ortalaması 108.5 olurken, bu yıl ilk çeyrekte ortalama 103.7’ye, ikinci çeyrekte 102.6’ya ve üçüncü çeyrek ortalaması ise 102.0’ye kadar gerilemişti. Alt endekslerde en sert artış, genel gidişat ve son üç ayın toplam sipariş beklentilerinde gözlenirken, diğer tüm alt endekslerde daha sınırlı artışlar gözlendi.      

n Sonuç olarak, kapasite kullanımı ve reel kesim güven endeksi son iki ayda önemli toparlanmalar kaydederken, son dönem küresel ve yerel gelişmeleri de dikkate alarak büyüme tahminimiz üzerindeki risklerin dengelenmeye başladığını düşünüyoruz. İmalat sanayi üretimi açısından çok önemli bu iki öncü gösterge 2015 yılı ikinci çeyreği itibarı ile büyüme açısından ilk çeyreğe benzer zayıf bir tablo çizmiş, ancak %3.8 düzeyinde yani ilk çeyrekten çok daha güçlü bir büyüme gözlenmişti. Üçüncü çeyrekte söz konusu öncü göstergeler sınırlı bir toparlanmaya işaret ederken de, sanayi üretimi aynı çeyrekte %0.3 gibi çok düşük bir yıllık artış kaydedebilmişti. Ancak son çeyrekte ümit verici bir toparlanma da gözlemekteyiz. Bu doğrultuda, üçüncü çeyrek büyümesini %2.5 civarında beklerken, 2015 yılı için %2.9 seviyesinde olan büyüme öngörümüzü korumaktayız.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder