4 Ocak 2016 Pazartesi

Küresel Ekonomi ve Piyasalara İlişkin Haftalık Değerlendirme (4-8 Ocak)

Küresel piyasalarda yeni pozisyonlar ve yeni fiyatlama bu hafta tarım-dışı istihdam verisi öncesi ve sonrasında yoğun olarak gözlenecektir. Geride bıraktığımız 2015 yılının son haftasında, küresel piyasalarda işlem hacimleri son derece sığ kalırken önceki haftalarda izlenen sınırlı bir Noel rallisi sonrası genel olarak olumsuz seyir ağır bastı. Gelişmiş (AC) ve Gelişmekte Olan (EM) piyasalarda risk iştahında Fed sonrası gözlenen artışının etkisinin azaldığı dönemi borsaların nerdeyse tamamı haftalık bazda kayıpla kapatırken, yıllık bazda da ABD (2011’den beri ilk kez) ve İngiltere borsaları negatif getiri sağladı. Avrupa, Japonya ve Çin borsaları ise 2015 yılını %9 artışla bitirdi. EM borsaları ise son yılların en kötü performansı ile çift haneli kayıplarla yılı tamamladılar. Petrol ve petrol dışı emtia fiyatlarında düşüş eğilimi devam ederken, tüm emtiaları içeren GSCI gibi emtia endeksleri yıllık %30’nun üzerinde kayba işaret ediyordu. ABD Doları ise, güvercin (dovish) algılanan FOMC kararları sonrası gözlenen kayıplarını son haftada kısmen telafi etti. Dolar önde gelen EM para birimlerine karşı da değer kazanırken, 2015 yılında dolara karşı değer kazanabilen çok az sayıdaki para birimi arasında Irak Dinarı ve İsrail Şekeli dikkat çekiyordu. Değer kaybında ise başı, Brezilya Reali ve Güney Afrika Randı çekti. Küresel piyasaların yılın ilk haftası itibarı ile bir yandan yoğun ve kritik veri bombardımanını bir yandan da 2016 senaryolarını fiyatlamaya başlaması beklenebilir. Bu yıl da tüm dünya piyasaları açısından yön belirleyici olması beklenen ABD finans piyasaları açısından, yıl ortasındaki ABD Başkanlık seçimlerinin, Fed’in faiz patikasına ilişkin algılamanın ve petrol fiyatlarının yönünün en kritik değişkenler olmasını beklemekteyiz. Ayrıca, önümüzdeki dönemde enflasyon en başta olmak üzere ABD verilerine hassasiyetin kademeli olarak artacağını da öngörmekteyiz. Her ne kadar, Fed faiz artırımlarının kademeli ve ılımlı olacağı mesajını verse de, yeni veri akışının güçlü seyretmesi durumunda, faiz patikasının da düşünülenden farklı şekillenebileceği endişesini piyasaların gündeminde kaçınılmaz olarak öne çıkabilecek ve dalgalanma getirebilecektir. Fed’in 27 Ocak toplantısında faiz artışını pas geçmesini beklerken, Şubat ayında da toplantısı olmadığı için 16 Mart FOMC toplantısının kritik konuma yükselmesini bekliyoruz. Dolayısı ile, burada faizlere ilişkin alınacak karar baz senaryoların (Fed baz senaryosu yıl içinde 4 artışa piyasa beklentisi ise 3 artışa işaret etmekte) güncellenmesi açısından da belirleyici olacaktır.

ECB’nin yılın ilk toplantısı öncesi en önemli veri Salı günü açıklanacak olan enflasyon verisi olacaktır. ECB açısından 21 Ocak tarihindeki toplantısına kadar takip edilecek en önemli verilerden biri bu hafta açıklanacak olan Aralık ayı enflasyon verisi olacaktır. Her ne kadar enflasyonun yıllık bazda %0.4’e yükselmesi beklense de, hedeflerin çok uzağında devam eden seyrin bir alarm durumuna yol açması beklenmemektedir. Bu nedenle, piyasanın daha çok yılın ilk ECB toplantısında, ECB’nin para politikası ve niceliksel gevşeme ile hedeflediği alanlarda (getiri eğrisinin kısa ucunu düşük tutmak ve Euro’ya değer kaybettirmek) sürpriz yapıp yapmama ihtimalini tartarak fiyatlamaya çalışmasını beklemekteyiz. Bu bağlamda, ECB toplantısına kadar teknik seyir devam edecektir. Geçen haftaki yorumumuzda 1.0870’e doğru geri çekilme gözlenebileceğinden bahsetmiştik, bu tahmin birebir gerçekleşirken, bu hafta kritik seviyenin 50 günlük hareketli ortalama olan 1.0840 civarı olacağını düşünmekteyiz. Burası aşağı doğru geçilirse de, Kasım sonu denenen 1.05 seviyeleri tekrar resmin içine girebilir. Aksi takdirde, 1.08-1.1050 aralığı geçerli olacaktır.

Veri açısından çok yoğun olan haftada, ABD’de tarım-dışı istihdam verisi ve Aralık ayı FOMC özetleri öne çıkacaktır. Yukarıda bahsettiğimiz fiyatlamalar açısından, 4-8 Ocak haftasında açıklanacak çok sayıda veri bulunmaktadır. ABD’de, Pazartesi günü açıklanacak olan PMI ve ISM endeksi, Çarşamba ADP endeksi ve FOMC özetleri ve Cuma ise tarım-dışı istihdam verisi öne çıkmaktadır. Euro Bölgesi’nde ise haftanın ilk günü PMI endeksleri ve Salı günü HICP endeksi (enflasyon) ilgi çekecektir. Bu bağlamda, küresel piyasaların bu hafta daha fazla verilere bağlı hareket etmesini bekleriz.


S.Arabistan’da gerçekleşen idamlar bölgede mezhep savaşını riskini artırıyor, Suriye’de ise Mare-Cerablus hattında İŞİD mevzi kaybediyor. Piyasaların normal işleyişine ait olan yukarıdaki değerlendirmelerimiz dışında, jeopolitik riskler açısından, S.Arabistan’da  Şii mezhebinden öndegelen 47 kişinin idam edilmesi İran’dan büyük tepki görürken, mezhepler arası gerilimi daha da artırdı. Suriye’de ise PYD güçlerinin de dahil olduğu Suriye Demokratik Güçleri Ordusu Mare-Cerablus hattında İŞİD’e karşı ilerlemesini artırırken, Türkiye’nin bu konuda bilinen duruşu bölgede çatışma riski endişesini artırıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder